0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na önerim (2) 

Darphane, sarrafiye grubu altın basımından, sahada satış hazırlığı yapmalıdır. 

İç piyasalarda sarrafiye grubu altınları tedarik eden özel rafine şirketlerinin sahada satış ofisleri mevcuttur. 

Ancak zaman zaman yastık altı birikimlerinin işçilikli satılması kuyumcu esnaflarını ve vatandaşları mağdur etmektedir. 

Banka ve döviz bürolarının altın sattığı bugünlerde Darphane’nin satış ofisleri açmasında bir sakınca bulunmuyor. 

Kendi bünyesinde satış ofisi açmasa bile yetki belgesi hazırlayarak bayilik sistemi uygulayabilir. Döviz bürolarının yetki belgesini nasıl Hazine Müsteşarlığı veriyorsa altın satış ofislerinin yetki belgelerini de hazırlayabilir. 

En uygun isim “ Darphane Altın Satış Ofisi (DASO) “ olabilir. Hazine Müsteşarlığı, yastık altındaki altınları ekonomiye kazandırması çeşitli kurum ve kuruluşlarla ortak anlaşmalar yapmalıdır. Yastık altı altın biriktiren vatandaş, konut, araba almak ya da evlatlarının düğün hazırlığı için birikim yaptıklarını anımsatmak isterim. Yastık altındaki birikimlerini bu işler için bozduruyorlar. Hazine Müsteşarlığı, toplu konut projeleri yapan şirketlerle ya da serbest piyasada hizmet sektörleriyle özel anlaşmalar yapabilir. 

Mesela; her ay fiziki olarak bir çeyrek ya da bir cumhuriyet altını satın alıp saklıyorum. 

Uzun vade için (10-20 yıl) birikim yapıyorum konut sahibi olmak istiyorum. Şuan satılmayı bekleyen konutlar, fiziki altın biriktiren yatırımcılara satılabilir. Dediğim gibi vatandaş zaten konut almak istediğinden bu teklife cazip bakar ve fiziki altınlarını bu şartla teslim edebilir. İnşaat sektörü 200’den fazla sektöre direk etki yaptığında piyasaların tümünün canlanmasına destek verebilir. Bu uygulama gerçekleştiğinde devlet ve millet ortak kazanacaktır. 

2 ton altın toplayan Hazine Müsteşarlığı, her yıl altın fiyatlarının yüzde 25 arttığını hesaplamış olarak proje uygulayabilir. 

Bu sistem ile vatandaş fahiş konut kredilerinden kurtulmuş olacaktır. Sistemin destek vermesiyle vatandaş neredeyse bir daire parası faiz ödemek kurtulur, satılmayı bekleyen stok konutlar da tükenmiş olur. 

Toparlayacak olursak Darphane ve Hazine Müsteşarlığı’nın sahada çok etkinlik yapacak projeleri mevcuttur... 

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX